Treceți la conținutul principal

Făgăraşul – un oraş bombă


Nu mai vedem gropile, câinii şi gunoiul din cauza umbrei impunător de kitschoasă a cupolei aurite a Catedralei (proiectul de suflet al politicienilor gen Căncescu şi Co.)

În urmă cu câteva zile, un gând şi câteva discuţii mă determină să mă întreb de ce oraşul meu natal arată mai rău ca niciodată. Doar potenţial există, atât georgrafic cât şi cultural. Prin urmare poate fi unul dintre cele mai frumoase oraşe din România. Şi nu numai. Singurul potenţial care lipseşte e cel uman Să lăsăm modestia la o parte şi să începem să-i tragem la răspundere pe papiţoii (nu am găsit un cuvânt mai potrivit în a-i descrie pe ai noştri artişti ai interesului) din Primărie şi din toate instituţiile care ar trebui să se ocupe de bunăstarea oraşului.

Am convingerea că peste 50 de ani, generaţiile de atunci vor blama şi-şi vor zdruncina logica, încercând să găsească justificare pentru construcţia care face ca oraşul şa fie ocolit de orice om raţional. Făgăraşul repugnă. Tot ceea ce prezintă nu mai are nicio logică.

În 2012, oraşul triumfa în campania electorală la alegerile parlamentare. Era pentru prima oară când, pseudopoliticienii locali îşi asiguraseră triada politică (centru, judeţean, local) sub spectrul golăniei USL. Astfel ni se asigura că Făgăraşul va deveni centru de investiţii şi că bla, bla, bla.

După doi ani, stupoare: centrul (ţării) seamănă izbitor cu un teatru de război, în care chiar şi blindatele pot suferi mari probleme tehnice, şi asta doar la o simplă tură pe cărarea principală, care, odinioară, servea pe post de drum naţional. 

Colac peste pupăză, cel mai cinstit guvern EVER, a răspuns prompt la solicitările aleşilor locali şi a alocat, dintr-o singură tranşă 2,5 milioane de lei, pentru a satisface nevoia megalomană a înalţilor prelaţi, suştinuţi de toată suflarea liberală. Catedrala va prinde culori, alb-roşii, spre disperarea fanilor ştelişti, care predomină oraşul cu bannerele lor.

Domnule Primar Mănduc, nu credeam că voi afirma aşa ceva vreodată, dar domnul Bărbuţi a fost mai bun primar ca dvs. şi ştim cu toţii că în timpul mandatului domniei sale, în Făgăraş, nu s-a făcut absolut nimic. Iar până veţi ajunge să intraţi în istorie ca primarul care a distrus farmecul unui orăşel pitoresc, vă sugerez ironic ca fiecare groapă să servească drept adăpost pentru câinii comunitari. Numai aşa veţi rezolva două probleme deodată.

 Nu vă mai stimez!
Cu dezamăgire şi resemnare,
al dvs. votant,
                                                                                                          Aurel Csato

 

 

P.S.      Şi da, domnule Primar, mi-aş fi dorit să am şi lucruri bune de spus despre oraşul meu, mi-aş fi dorit să-l pot recomanda cunoştinţelor, să vorbesc deschis despre istoria şi personalităţile sale. Dar risc să mi se răspundă la fel de fiecare dată: „Ce ai mă? Eşti nebun? Cum să-mi bag maşina în craterele alea?” sau „Mamă ce catedrală aurită v-aţi tras în centru?” Oare cum trebuie să ne simţim în faţa acestor argumente? Oare cum trebuie să ne justificăm în faţa lor şi cum le putem explica că Făgăraşul nu înseamnă doar atât?

 

Asta e treaba dvs. principală, domnule Primar.

Comentarii

  1. Ce au cerut aia au primit. Si stai ca mu-i gata . Sa vedeti cum va arata orasul dupa " modernizarea " centrului. Dupa eroii morti din cimitir urmeaza morti de sub parcul din centru , unde a fost cimitirul evanghelic.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Simboluri oculte : Crucea Maltezǎ și Crucea Patee

Cruceea Patee este frecvent confundată cu crucea malteză. Este o cruce a Ordinului lui Hristos si are origine templierǎ.
Crucea Malteză este un simbol al protecţiei, un semn de onoare. Povestea ei este veche de sute de ani. Când un curajos grup de cruciaţi, cunoscuţi sub numele de Cavalerii Sf. Ioan, luptă împotriva Saracen pentru stăpânirea Pământului Sfânt, au întâlnit o nouă armă necunoscută războinicilor europeni. Era simplă, dar un teribil de dispozitiv/procedeu de luptă, acasta a adus o îngrozitoare suferinţa şi o moarte agonizantă bravilor luptători ai Crucii.
În timpul escaladării zidurilor cetăţii de către cruciaţi ei au fost atacatide bombe cu sticle care conţineau petrol. Când ele au fost pline cu lichid inflamabil, Saracen au azvârlit un copac în flăcări în mijlocul lor. Sute de cavaleri au ars de vii. Alţii şi-au riscat vieţile pentr a-şi salva fraţii de arme de la o moarte dureroasă. Astfel, aceşti oameni au devenit primii luptători cu flăcările ... şi primii di…

Pisici, pisici, pisici

Deoarece pisicile sunt animǎluţele mele preferate îmi permit ca în acest articol sǎ prezint o parte din „misterele” acestor fǎpturi gingaşe şi „ciudate”.

Iatǎ 30 de lucruri mai puţin cunoscute despre cele mai populare animale de companie din lume:
1. Atunci când îi este foarte cald, o pisicǎ transipirǎ numai prin pernuţele de la labe.
2. Pe parcursul vieţii, o pisicǎ poate avea mai mult de 100 de pisoi.
3. Atunci când este în cǎlduri, o pisicǎ se poate împerechea cu mai mulţi motani, urmând ca, dupǎ o perioadǎ de gestaţie de 64-67 de zile, sǎ nascǎ pisoi cu taţi diferiţi.(oare taţii îşi vor revendica plozii dupǎ naşterea lor?:))
4. Papilele încârligate de pe limba asprǎ a pisicilor acţioneazǎ precum o perie, având rolul de a curǎţa şi descâlci blana.5. Lǎbuţele din faţǎ ale pisicilor au 5 pernuţe, în vreme ce lǎbuţele din spate – numai 4.
6. O pisicǎ poate recunoaşte mersul stǎpânului ei de la sute de metri depǎrtare.
7. În mod obişnuit, o pisicǎ domesticǎ trǎieşte între 12 şi 18 ani, în v…